E24

2016 var året da E24 feiret sitt 10-årsjubileum og for alvor la hovedkonkurrenten DN.no bak seg. Målt i antall brukere har E24 hele veien vært størst. Men først i 2016 passerte vi hovedkonkurrenten i TNS Gallups undersøkelse «Forbruker & Media». Denne målingen reflekterer i like stor grad merkevarekjennskap som det faktiske antallet lesere. Med andre ord: E24 er ikke lenger «bare» størst målt i antall faktiske lesere, men også i «top of mind». Vi er den foretrukne destinasjonen for økonomi- og næringslivsnyheter.

Fakta
Ikon
Utgiversted Oslo
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Per Valebrokk (45)
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
169786
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
174306
Redaksjonelle årsverk 18
Klagesaker til PFU 0
Fellelser i PFU 0

Ti år som Norges største digitale økonomiavis

18. april 2016 var det ti år siden E24 kom til verden. Fra dag én var vi størst.

Da E24 ble startet i 2006, var det et skrikende behov etter en digital økonomiavis i Norge - en som kunne utfordre de etablerte avisene som ennå ikke hadde tatt steget fullt ut på nett. 

Denne muligheten benyttet E24 seg av, og med VG i ryggen var vi størst fra dag én. I løpet av ti år har antall brukere økt med over 230 prosent (snitt unike brukere i 2006 mot snitt unike brukere i 2016). 

Grunnen til at vi har blitt så store, er enkel: En knallhard satsning på nyheter; på å være først og best på de største hendelsene innen økonomi og næringsliv. 

Så da vi skulle feire oss selv, var det naturlig å gjøre det med en hyllest til nyhetene som har preget oss gjennom ti år - fra iPhone-lansering og smarttelefonenes fremvekst, til Lehman-konkursen og finanskrisen, eurokrise og gresk drama, oljebremsen og norsk økonomi i omstilling. 

Se vår spesial her.

Legg til i min rapport

Mål og prioriteringer

E24 skal være først og best på de største nyhetene innen økonomi og næringsliv. Samtidig skal vi gi leserne innsikt og bakgrunn.

Det er når markedet faller kraftig, at E24 er aller best. 

4. januar 2016, årets første hverdag, falt Shanghai-børsen syv prosent. Etterdønningene ble et voldsomt fall på børsene verden over og for oljeprisen, som da den gikk under 28 dollar fatet, hadde sin verste notering på 12 år. Det hele kulminerte samtidig som NHO holdt sin årskonferanse 7. januar. Med TV-studio på plass, flere journalister til stede og løpende dekning fra kontoret hadde vi kanskje en av årets beste dekninger – der vi kombinerte først-med-det-siste-oppdateringer og de lange linjene om oljeåret og omstillingen i norsk økonomi.

2016 ble året der E24 spisset sin nyhetsprofil ytterligere. Og hver gang vi vinner slagene, ser vi at stadig flere lesere oppsøker E24.

Her er noen av sakene som har preget oss i 2016.

Kraftig oljepris- og børsfall

Starten på året ble en veldig god periode for E24. Stor usikkerhet i markedene rundt Kina, og et kraftig oljeprisfall, førte til økt uro både for norsk og internasjonal økonomi.

Så ille var det at sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale i februar advarte om at «winter is coming».

Her tok E24 pulsen på markedet hver dag, informerte løpende om utviklingen, samtidig som vi forklarte konsekvensene - både de kortsiktige og de mulige langsiktige, og selvfølgelig tok vi for oss det som var mest relevant for folks lommebok

Gigantfusjon på norsk sokkel

Krisetider er også tid for konsolidering, og tidlig på sommeren kom meldingen om at Det norske oljeselskap sikret seg BPs norske virksomhet. En ny oljekjempe - Aker BP - var skapt

Det var denne sommeren at Kjell Inge Røkke virkelig kom tilbake i rampelyset. Like før oljefusjonen ble det klart at Aker kjøper seg opp i Solstad Offshore, og deretter - mot manges vilje og etter en drakamp gjennom sommeren - fusjonerte Aker Rem Offshore inn i Solstad. 

Oljebremsens opp- og nedturer har vært et av de viktigste dekningsområdene for E24 de siste par årene, og her har vi vært gode. 

Brexit

24. juni skjedde det «ingen» trodde kunne skje. Det britiske folk hadde stemt for å forlate EU

Markedet var i sjokk.

Pundet falt 85 øre i løpet av få timer, Oslo Børs og europeiske børser stupte.

Optimismen som så smått hadde kommet tilbake etter vinterens olje- og Kina-usikkerhet, var med ett borte.

På selve brexit-dagen kombinerte vi løpende oppdateringer fra markedet med tilstedeværelse i London. 

Ved siden av de løpende nyhetene har vi forsøkt å gi vår lesere innsikt i hva brexit betyr for markedet, norsk økonomi og folks lommebok. 

Trump

Det andre (virkelig) store sjokket i 2016 var Donald Trumps seier i det amerikanske presidentvalget

Markedet reagerte negativt fra start, men stemningen snudde kjapt, og siden valget har det vært relativt rosenrødt i markedene.

Dog har lite vært klart om hvordan Trump faktisk vil gjennomføre sin økonomiske politikk, og det er knyttet stor spenning til utviklingen for amerikansk økonomi fremover, og ikke minst for verdensøkonomien med et tilsynelatende stadig mer isolasjonistisk USA. 

Aldri har heller en president hatt så stor direkte påvirkning på aksjekursen til enkelte selskaper. Listen over selskaper som har fått smake på Trumps twittersalver, begynner å bli lang

Norwegians USA-lisens

Bjørn Kjos og Norwegian hadde ventet i tre år da selskapet endelig fikk tillatelse til å fly fra USA

E24 har vært nyhetsledende på en av de største sakene i norsk næringsliv de siste årene - lilleputselskapet Norwegians reise til å bli en flygigant. Dette har ikke skjedd uten konflikter, og striden om USA-lisens har vært bitter.

Så bitter at den faktisk ble en del av den amerikanske valgkampen

Telenor-konflikten

2015 var et turbulent år for telekjempen, med både CV-trøbbel og en heftig oppvask som følge av Vimpelcom-saken. 

2016 ble ikke stort bedre.

I slutten av november ble det klart at Konkurransetilsynet vil gi Telenor en rekordbot på 906 millioner kroner for «misbruk av dominerende stilling» i markedet.

Og et par uker senere kom det frem at styreleder Gunn Wærsted og konsersjef Sigve Brekke var i alvorlig konflikt, og at Wærsted ikke lenger hadde tillit til Brekke

Saken ble avslørt av Dagens Næringsliv.

E24s sjefredaktør ba Sigve Brekke om å gå av, i en kommentar som fikk stor oppmerksomhet, men han fikk det ikke som han ville.

Kort tid etter ble det klart at både Brekke og Wærsted blir værende i Telenor. 

Oljeprisen og børsene stupte på starten av 2016. Turbulensen i markedene ble tema på NHOs årskonferanse, der podcasten Valebrokk & co ble spilt inn live.
Legg til i min rapport

Samfunnsansvar

E24 skal informere, forklare, utfordre og avdekke.

Våre lesere er kravstore. De higer etter informasjon, som skal være presis, forklarende og kjapt tilgjengelig.

E24 skriver for både «Preben på Aker Brygge» og «Tordis fra Hvittingfoss» - dette krever ikke bare at vi er gode og raske på nyheter, men vi må sette nyhetshendelsene i perspektiv, løfte blikket og forklare sammenhengene. 

Samtidig skal vi utfordre dem med makt; store selskaper, næringslivstopper, politikere, organisasjonsledere og fagforeningstopper. Vi ønsker en konkurransedyktig norsk økonomi og et sterkt norsk næringsliv, og E24 skal være en debattarena som fører oss nærmere dette målet. 

Og vi skal avdekke urett og kritikkverdige forhold som rammer selskaper og enkeltpersoner.

Utover den rene nyhetsformidlingen kan følgende saker/serier belyse hvordan E24 i 2016 har utført sitt samfunnsansvar:

Mannsdominert ledelse i statlige selskaper

I kjølvannet av at Statoil, Telenor og Yara fikk nye sjefer - alle menn - og debatten som fulgte, gikk E24 gjennom ledelsen i de 70 selskapene som staten helt eller delvis har eierskap i. 

Resultatet var nedslående: Kun én av åtte direktører var kvinner.

Saken skapte debatt og vakte sterke reaksjoner

Lokkepriser

Boligprisene steg 12,8 prosent på landsbasis i 2016. I Oslo var veksten hele 23,3 prosent. 

Prisboomen ga stadige medieoppslag om objekter som var solgt til avsindige summer over prisantydning. Var det enorm interesse eller dårlig prissetting?

E24 gikk systematisk tilverks, og i stedet for rene sensasjonspregede oppslag utfordret vi stadig meglerne på prissettingen og viste til faktiske priser i området der boligen ble solgt

Gjennom målrettet arbeid kunne E24 på høsten avdekke at ti meglerkontorer er tatt for lokkeprising i Oslo.  

Forbrukslån

En annen konsekvens av økte boligpriser og tøffe kapitalkrav som har tilkommet, er at flere tar opp forbrukslån for å finansiere boligkjøpet. 

Gjensidige tilbudte forbrukslån for «egenkaptial til boliglån» - en praksis de sluttet med etter at E24 tok kontakt. Flere andre aktører reklamerte for forbrukslån til egenkapital - en praksis som kan være ulovlig. 

For å vise hvor løst kreditten sitter hos enkelte tilbydere, søkte E24s journalist om forbrukslån og fikk innvilget to millioner i løpet av to dager

Og mens forbrukslån fører noen i gjeldstrøbbel, har andre blitt søkkrike på den eksplosive låneveksten.   

Ledertalentene

Hvert år kårer E24 Norges største ledertalent. Kåringen, som de siste årene har blitt stadig mer profesjonalisert, veier nå svært tungt i næringslivet.  

Executive search-selskapet Boyden og en jury bestående blant annet av konserndirektør Berit Svendsen i Telenor går gjennom flere hundre kandidater for å ende opp med en liste av Norges aller beste næringslivstalenter - og kun én vinner. 

For E24 er det viktig å skape engasjement rundt det å være god. Vi jakter morgendagens næringslivstopper og skaper en arena for dem. De fortjener å bli løftet frem og hyllet.

Dette er, mener vi, en svært viktig del av vårt samfunnsoppdrag. 

Legg til i min rapport

Utvikling

For å dekke nyhetsbildet best mulig er vi avhengig av de beste verktøyene.

En «ekstrem make-over» av vårt livestudio for markedet – Aksjeliven – har løftet vår spissede nyhetsprofil innholdsmessig og visuelt i 2016.

Det nye studioet, som er bygget fra bunn med tanke på mobilen, er blitt svært godt mottatt av våre brukere.

Sjekk ut vår nye aksjelive her!

Legg til i min rapport

Etikk

Vår integritet og lesernes tillit til oss er det viktigste vi har.

E24 har hverken blitt klaget inn eller felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) i 2016.

Hver dag jobber vi for å ivareta vår troverdighet, tillit og integritet, og for å utfylle vår samfunnsrolle. Det gjør vi med relevant, kritisk og debattfremmende journalistikk. Og det gjør vi ved å ta nødvendige hensyn når saken tilsier det. 

Det skal være lav terskel for å diskutere presseetiske problemstillinger i E24.

Ansatte i E24 har også egen retningslinjer om aksjeeiersskap. Redaksjonelt ansatte skal som hovedregel ikke kjøpe eller selge aksjer. 

Legg til i min rapport