iTromsø

iTromsø finnes både på papir, desktop, tablet og mobil, og er den nest største avisa i Tromsø-området. Husstandsdekningen på papir er for tiden rundt 25,5%, mens iTromsø digitalt nådde ut til rundt 47.000 unike brukere per dag ved årets slutt.

Test test

Fakta
Samlet opplag - Les mer 5988
Ikon
Utgiversted Tromsø
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Stig Jakobsen
Kommer ut Seks dager, mandag-lørdag
Daglige lesere totalt
Daglige lesere totalt
49000
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
24000
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
27000
Fordeling lesere
Antall sider produsert 13140
Redaksjonelle årsverk 22
Fordeling stoff/annonser
Antall lederartikler 317
Antall kommentarer 240
Antall innlegg på nett 1402
Refuserte innlegg på nett 75
Antall leserinnlegg 935

iTromsø 2016

  • I 2016 flyttet iTromsø kontorene til sentrum igjen, etter 26 år ved sydspissen av øya.
  • iTromsø opplevde en formidabel utvikling digitalt i løpet av året. Antallet plussabonnenter føk i været, samtidig med at trafikken fortsatte å øke. Ved årets slutt var iTromsø nær ved å tangere det totale abonnementstallet avisa hadde i 2013, som er en sjokkerende bra utvikling.
  • iTromsø fikk i 2016 sin første totale opplagsøkning siden 2005.
  • iTromsø opplevde økning i lesertall både på desktop, mobil og papir i 2016.
  • Gjennom å spisse kommentarstoffet betraktelig, og en mer direkte approach på nyheter og politikk, opplever avisa nå å bli åtte ganger oftere viderereferert i andre medier enn tilfellet var for to år siden.
  • I september 2016 hentet vi sjefredaktør i VOL, Thor Anders Angelsen, tilbake til avisa.
Legg til i min rapport

Mest leste saker i 2016

Legg til i min rapport

Legg til i min rapport

Mest populær

Mest leste - sport: 

Mest leste kultursaker

  • 1.Når jeg hører ordet omdømmeekspert,… 

    2.Dette er tidenes 10 verste platecover 

    3.Chippendales-anmeldelse 

    4.Verken hjerte eller sjel (Robaat) 

    5.Henry Johnsen-nekrolog 

    6.Sverre Kjelsberg-nekrolog

    7.Dear Mark 

    8.De 20 verste coverlåtene 

    9.Slik blir årets Rakettnatt 

    10.Hørt på Rakettnatt 

Mest leste kommentarer

Avsløringssaker

Legg til i min rapport

Høy kvalitet på foto

I iTromsø har vi en fotoavdeling bestående av to fast ansatte fotografer, pluss noen tilknyttede frilansere. Gjennom hele året sørger de for levering stillbilder og videoer. Her er noen av de beste bildene avisen trykket i 2016.

SORGTUNGE ØYNE: I starten av desember foreviget fotograf Ronald Johansen vårt første møte med Corina Iamandica. Her sitter hun på sin faste plass utenfor apoteket i Storgata. Foto: Ronald Johansen.
(Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

Legg til i min rapport

Priser delt ut

 

Tradisjonen tro kåret Mediehuset iTromsø «Årets tromsøværing», også i 2016. Det var 31. gang at leserne stemte fram hvem som skulle få denne ærefulle tittelen. Audun Rikardsen, naturfotograf og professor i arktisk og marin biologi på UiT, fikk desidert flest stemmer. 

– Vi hadde, også i år, ti svært gode kandidater til Årets tromsøværing. Etter å ha gjennomgått stemmene er det tydelig at Rikardsen har en god folkeappell. Han klarer å kombinere det klassisk nordnorske med ekstremt god fotokunst, og det er intet mindre enn imponerende, sier sjefredaktør Stig Jakobsen.

– Dette henger svært høyt. Jeg har vunnet en del fotopriser tidligere, men å bli utnevnt til Årets tromsøværing handler om noe større, og dette synes jeg viser at vanlige folk setter pris på det jeg holder på med – ikke bare folk i som sitter i en fotoprisjury, sier Rikardsen.

Legg til i min rapport

Etikk

iTromsø ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) én gang i 2016. Saken gjaldt et leserinnlegg om streiken blant havnearbeiderne, hvor NHO-leder Thor Chr. Hansteen ble omtalt som "bløffmaker". 

Utvalget mente at leserbrevet " ikke utgjorde brudd på god presseskikk".

 

 

Legg til i min rapport

Svar på spørsmål fra stiftelsen

Hvordan går utviklingen fra papir til nett? I hvor stor grad går det ut over papiravisa?
iTromsø var særdeles tidlig ute med å tenke nett først. Dette har i praksis gitt utslag i at vi kjører alt på nett med en gang, og et utvalg av artiklene puttes i papiravisa. Eneste negative utslaget er at aktualiteten ikke alltid er så høy som tidligere, men det har mest med tidligeretrykketider å gjøre.

Nedbemanningen, status – utfordringer
Vi har allerede nedbemannet de tre vi forventet vi måtte ned med i 2017. Den ene gikk av med pensjon, de to andre sluttet for å gå over i ny jobb. De neste par årene forventer vi å gå ned med henholdsvis to og én stilling.

Konkurransen fra sosiale medier og annen informasjonsvirksomhet
Konkurransen med Nordlys er som alltid knallhard, men er positivt på den måten at det holder oss på tå hev. Lesertall og opplagstall tyder imidlertid på at vi har tatt markedsandeler fra dem. Konkurransen fra sosiale medier er vanskelig å måle, men vi publiserer alle våre saker på iTromsø-siden på Facebook, og bruker den kanalen så aktivt som vi kan for å booste egen trafikk.

Kommunikasjonen med brukerne
I hvilken grad forklarer man publikum sine journalistiske valg?
Når det gjelder nysatsninger à la Feedback (kultur), personalisering og fokus på meningsinnhold har vi skrevet artikler, hvor vi har forklart intensjonen og målet med det. Tilbakemeldingene har i alle tilfeller vært gode. Også omleggingen til ny design på papir brukte vi flere artikler på å forklare for leserne. Designet ble, etter de tilbakemeldingene vi har fått, svært godt mottatt.

Hva våget vi? Hva publiserte vi av saker som vi visste ikke ville falle i god jord hos vårt publikum?
I året som har gått har vi i få tilfeller gjort ting som har vært på kant med folkeopinionen. Vi har imidlertid kommet med avsløringer som har møtt motbør fra UNN, kommunen og alternativmessa, i artikler vi skrev om at sensitiv informasjon ble lekket av UNN (sykehuset) på Snapchat, at folk med MC-vester ble nektet på utesteder og om folk som tilbød å kurere kreft på Alternativmessa.

Legg til i min rapport

2016 viste seg å bli et særdeles godt år for iTromsø. Ikke bare opplevde vi første opplagsøkning siden 2005, vi hadde lesertall som økte dramatisk, en enormt fin utvikling når det gjelder plussabonnenter og en solid økonomisk utvikling.

Det meste av grunnen er at avisa har vært i en god stim redaksjonelt, hvor vår politiske dekning har tatt syvmilssteg, nyhetsdekningen er skjerpet og vi har vært mer på banen når det gjelder å få satt søkelys på ting. Stadig oftere opplever vi at saker vi er først ute med setter dagsorden nasjonalt.

Bare denne høsten har det skjedd med serien som "Krefthealerne på Alternativmessa" og avsløringen om at UNN-ansatte la ut sensitiv pasientinformasjon ut på Snapchat.

Feedback-satsningen vi startet i 2015, hvor vi la opp til en langt tyngre og grundigere kulturdekning, har nå virkelig begynt å gi resultater trafikkmessig.

Det samme gjelder ansiktsløftningen vi gjorde med iTromsøs meningsinnhold og kommentarstoff. I over 20 tilfeller i 2016 har vi opplevd at kommentarer vi har skrevet har gått viralt.

Det som overrasker mest er at iTromsø ikke en gang tapt trafikk selv om vi i 2016 har lagt mer vekt på å få inn plussabonnenter. Digitalabonnentssatsningen har resultert i en økning når det gjelder abonnenter totalt. Ikke bare passerte vi nivået for 2015 og 2014, rett før jul var nær ved å tangere nivået vi hadde i 2013. 

Nedgangen på papir har også vist seg mindre en antatt, sannsynligvis fordi leserne er fornøyde med det de får servert redaksjonelt.

Stig Jakobsen
sjefredaktør

Legg til i min rapport

Legg til i min rapport

Legg til i min rapport

Legg til i min rapport

Legg til i min rapport

Legg til i min rapport



Legg til i min rapport