Brukerne til Altaposten har gradvis flyttet seg fra papir til nett de siste ti årene. Våre undersøkelser viser at brukerne i stor har blitt med på over på andre plattformer, men vi frykter at spesielt unge brukere i større grad velger sosiale medier. Det er en av de største utfordringene Altaposten og andre mediehus har.
I 2016 har plussløsningen presset frem en vellykket digitalisering av brukermassen, noe som gjør at opplagstallet er stabilisert og at vi har fått langt flere digitale kunder. Dette gjør de blant annet for å få tilgang på plussaker, mens andre velger e-avis foran papiravis. Plussing av saker har ikke i vesentlig grad rammet gratisbruken av altaposten.no, som er på veldig stabilt nivå.

Digitaliseringen og færre inntekter har redusert arbeidsstokken og ført til at frekvensen til e-avis/papiravis er redusert fra seks til fem. I 2017 er det planlagt en ytterligere reduksjon. Ønskemålet er at papiravisa skal ha eget, genuint stoff, uten for stor grad av kannibalisering, men dette er så langt en av de store utfordringene.
I 2014 ble det gjennomført en større nedbemanning i redaksjonen på fire stillingshjemler. Målsettingen er at vi skal klare oss uten nedbemanning i 2017, mens kostnadskutt tas på frekvens i print.
Konkurransen fra sosiale medier er utvilsomt stor, der Facebook troner øverst i vårt dekningsområde. Det gir oss en utfordring i forhold til å publisere saker raskt nok for å være nyhetsledende, også i forhold til andre redaktørstyrte medier. Vi har imidlertid valgt en symbiose, der Altapostens artikler spres og får ny fart i denne kanalen. Sosiale medier er også en kilde til både nyhetssaker og nye kilder, og vi bruker også disse kanalene hyppig for kommunikasjon med våre lesere.
Vi forsøker også å være åpne, både i egne spalter og på sosiale medier, når det gjelder redaksjonelle valg som blir gjort. Det kan gi en anledning til å forklare de prioriteringene som blir gjort for et større publikum.
Daglig vil det være artikler og saker som ikke nødvendigvis faller i god jord hos leserne. Vi mener det er avgjørende å stå opp for de verdiene som ligger i ytringsfrihet og et demokratisk ordskifte, både for å opplyse og initiere debatt. Det handler også om troverdighet for selve samfunnsoppdraget, der medias ansvar er å stille kritiske spørsmål. I 2017 kunne Altaposten avsløre at en kristen grunnskole tok ut sider fra skolebøker, som omhandlet seksualopplysning. Belysning av denne type saker møtes med omfattende kritikk i lokalsamfunnet og trusler om å si opp abonnementer, men vi mener dette er saker som har en naturlig plass i det offentlige rom.