I likhet med andre aviser i Norge og verden for øvrig, er også Fosna-Folket i full gang med omstillingen fra papir til nett.
De siste årene har Fosna-Folkets nettavis hatt en formidabel trafikkvekst. Vår strategi frem til nå har vært å produsere egne saker til nett, mens vi har spart eksklusive saker for abonnentene på papir. En del saker må publiseres begge steder. Et typisk eksempel på dette er hendelsesnyheter hvor vi har konkurranse fra andre medier. I februar 2017 endrer vi frekvens fra tre til to papirutgivelser i uka. Samtidig starter vi å publisere eksklusivt for abonnentene hver dag på F-F+ på nettavisa. Disse grepene er et viktig steg i omstillingen inn i en digital tidsalder. Papiravisa vil også få en mer tidsriktig form. Vi skal lage en ekstra stor og fyldig fredagsavis. Endringene gjør oss i stand til å starte med krevende konsept som portrett og andre satsinger. For å rekruttere nye abonnenter, er det helt nødvendig å få på plass en digital abonnementsløsning. I og med at vi desker en avis mindre i uka, vil vi få mer kapasitet til å lage innhold og til å sette journalistisk dagsorden.
Til tross for omstillingen mot nett, har Fosna-Folket det siste året også satset tungt på papiravisa. I april 2016 la vi om til ny layout. Papiravisa har nå fått et nytt og mer moderne preg. Med omleggingen fra tre til to papiraviser i uka, vil fredagsavisa få en ytterligere oppfrisking.
Facebook og Google nærmer seg en samlet omsetning på fire til fem milliarder kroner i det norske reklamemarkedet. Dette er om lag halvparten av hva norske aviser til sammen har i annonseomsetning. For avisene ble inntektene i 2016 redusert med 9 prosent mot året før.
Annonseinntektene er svært viktig for norske aviser, dermed rammer den negative effekten med stor kraft. Fosna-Folket har også fått kjenne de store trendene på kroppen, og vi forventer tøffere tider i årene fremover. Innen 2020 skal vi gjennomføre 3,5 millioner kroner i resultatforbedrende tiltak. Dette tvinger oss til å prioritere. Skal vi fortsette å bruke like mye penger og ressurser på trykk og distribusjon? Eller skal vi bruke disse midlene på å opprettholde redaksjonelle ressurser til å produsere journalistisk innhold? Jeg synes det er fryktelig enkelt å velge det siste. Vi lever i en tid hvor vi kan få ut nyhetene på et blunk for abonnentene på nett. Prioriteringen vi gjør nå, er både nødvendig og fornuftig. Og produktet blir bedre.
I Fosna-Folkets plan frem mot 2020 ligger det inn nedbemanning med ett årsverk i 2018 og ett i 2019. Nedbemanningen vil skje ved naturlig avgang. Per januar 2017 foreligger det ingen planer om å redusere antall redaksjonelle årsverk fra dagens 7,5.
Fosna-Folket har en gunstig konkurransesituasjon. Vi har minimal konkurranse fra tradisjonelle medier, og i de sakene vi har konkurranse, evner vi i stor grad å være først på nyhetene. Sosiale medier opptar imidlertid mer og mer av folks tid, og er en konkurrent. Mye av det tradisjonelle folkstoffet, idrettsnyheter og annet, havner ofte først på Facebook. Om vi dekker en kulturbegivenhet, må vi nærmest sende live om vi skal få ut noe før alle som sitter i salen med mobilene klare, publiserer sine bilder. Alle er i dag sin egen redaktør på sosiale medier, men Facebook lager ikke journalistikk. De dekker ikke kommunestyrer på Fosen, og de graver ikke fram lokale nyheter som er viktige for innbyggerne å vite om. I dagens kompliserte mediejungel hvor folk bombarderes av informasjon fra øst og vest, har vi i media en svært viktig funksjon i å rydde opp og prioritere hva som er viktig. Jeg tror også at falske nyheter først og fremst vil svekke troverdigheten til sosiale medier, og ikke journalistikken generelt. De redaktørstyrte mediene vil i framtida bare bli viktigere. Så lenge vi bevarer vår integritet og troverdighet, vil vi også i fremtiden spille en svært viktig rolle i det demokratiske samfunnet.