I år har Adresseavisen jobbet målbevisst for å gi deg en mer personlig og mer mobiltilpasset leseopplevelse. Vi har også fått nye måter å presentere vanskelige saker på informative og morsomme måter ved hjelp av grafikk og video.
Når de fleste nordmenn holder seg oppdatert via en dings de går rundt med i lomma, er det vesentlig at nyhetsinnholdet vårt fungerer sømløst og oppleves innbydende. I tillegg har du alltid alternativt innhold tilgjengelig, så folks tålmodighet med dårlige løsninger som tar lang tid å laste inn er lav. Derfor har presentasjon for mobilen vært et utgangspunkt for flere vesentlige endringer i Adresseavisens digitale kanaler. En av de viktigste er ikke så lett å se, men utgjør en stor forskjell: Vi har fortsatt med å jobbe «under panseret» for å gjøre adressa.no lettere å laste inn i nettleseren. Vi er på linje med de beste nettstedene i landet på dette området.
Redesign for mobil
Mer synlig for brukerne er et redesign av adressa.no for mobil. Her har vi lagt vekt på å gi deg oversikt på en liten skjerm og gjøre det enkelt å scrolle og bla seg gjennom artiklene. Det er lettere å finne fram og bildene kommer bedre til sin rett. Vi har gjort om gamle artikkelmaler som krevde at du klikket og bladde til lengre presentasjoner du kan scrolle deg gjennom. Vi blir belønnet med økt lesetid på våre bildegallerier og leser det som et tegn på at brukeropplevelsen har blitt bedre. Designet er laget av redaksjonens egen digitale sjefdesigner.
Personalisering
Redesignet er et av de første skrittene mot vårt neste store mål: En nyhetsopplevelse mer tilpasset akkurat deg og dine behov. Gjennom 2016 har vi brukt personaliseringsteknologi til å tilby våre lesere innhold de ikke alt har lest og som er valgt ut basert på deres brukermønster og historie på nettstedet vårt. Vi har også jobbet med å skille tydeligere mellom raskt nyhetsstoff som raskt «går ut på dato» og innhold som kan leve gjennom dager, uker og år. Dette gjør det lettere å filtrere ut saker det fortsatt er et poeng i å anbefale for deg hvis du ikke har lest den, selv om det er flere uker siden artikkelen ble publisert og den ikke lenger ligger på adressa.no-forsiden. Vi har fulgt alle endringene i anbefalings-algoritmene våre tett med analyseverktøy og justert fortløpende for å gi stadig bedre innhold til våre lesere. Nå jobber vi videre for å redesigne adressa.no også for store skjermer, sånn at vi kan utnytte teknologien bedre uten at presentasjonen blir dårligere.
Digitale grafikker
Det visuelle var et viktig satsingsområde for Adresseavisen i 2016. Vi har etablert et eget fagmiljø for digital grafikk ved å investere i ny kompetanse til to medarbeidere som kommer fra klassisk avisgrafikk og -design. Dette har gjort oss i stand til å illustrere vanskelige, viktige og morsomme sakskomplekser med passende grafikk som leseren selv kan navigere seg gjennom.
Flere fortelleformater
Vi har også satset på å utvikle fotojournalistikken på digitale plattformer med flere nye fortelleformater – lydbaserte billedfortellinger, billeddrevne reportasjer og reportasjer der du kan hoppe mellom ulike fortellestemmer. Det er viktig for oss å være tidlig ute med å teste mulighetene ny teknologi gir, så vi har eksperimentert med 360-gradersfoto og -video og fått støtte for dette i publiseringsverktøyene våre. Vi har også gjennomført flere datajournalistikk-prosjekter som gjør det mulig å vise fram store mengder data på forståelig måte, for eksempel denne kartleggingen av hvor det skrives ut flest parkeringsbøter i Trondheim:
Unike prosjekter
Adresseavisens utviklingsmiljø har gjennom flere år markert seg som et av landets beste på digital design av journalistikk. I år ble vi belønnet med «beste detalj»-prisen på den prestisjetunge SNDS-konkurransen (Society Of News Design Scandinavia) for designet av saken «Elvas tapte sølv».
Et av prosjektene som best viser hvordan Adresseavisen jobber for å presentere saker slik de egner seg best på flere plattformer, var vår uke i klasserommet hos 10C på Charlottenlund skole. Prosjektet er beskrevet på side 18. Her sørget vi ikke bare for å bruke vårt oppgraderte livestudio til løpende rapportering fra skolen, men for å få ungdommene selv til å fortelle om skoledagen sin gjennom sitt foretrukne medium: Snapchat. Utfordringen fra et utviklingsperspektiv er at Snapchat ikke har noe grensesnitt å jobbe mot. Vi måtte derfor designe vår egen snapchatkopi på Adressa.no og bruke den til å publisere elevenes egne snaps. Den vedlagte videoen viser hvordan dette artet seg for brukeren.
En fleksibel og tilpasningsdyktig papiravis
Papiravisen har fortsatt en sentral posisjon i manges hverdag. Vi har arbeidet for å gjøre den mer fleksibel og mer tilpasningsdyktig i møtet med en digital tid. Adresseavisen har siden 2015 jobbet etter en digital først-strategi. I starten ga denne endringen utfordringer for planlegging av papiravisen, men i dag fungerer sjongleringen mellom digitalt og papir godt. Redaksjonen justerte publiseringsstrategien flere ganger i løpet av 2016, først og fremst for å treffe leserne digitalt, men også for å ta hensyn til papiravisens behov.
Hovedoppslaget i papiravisen blir nå som regel publisert på nett samtidig som avisen leveres hos leserne. Dette sikrer at hovedsaken er ferskvare. Adresseavisen kom ut i ny drakt høsten 2015. Designarbeidet i forkant av omleggingen la vekt på at avisen skulle være fleksibel nok til å tåle endringer fortløpende. I løpet av 2016 har avisen derfor hatt noen små justeringer i den visuelle profilen i stedet for en større omlegging. Den største endringen som leserne la merke til, var at Adresseavisen ved inngangen til 2016 hadde en egen Trondheim-seksjon på torsdager og egen økonomi-seksjon på lørdager. Begge to ble avviklet i løpet av året for å gjøre produksjonen av avisen enklere. Innholdet i de to seksjonene er stort sett beholdt og flyttet over i hovedavisen.
Presentasjonsgrep med ektefølt kjærlighet
Redaksjonen har ambisjon om å levere noen spesialutgaver av papiravisen i løpet av året. I september 2016 presenterte vi «100 grunner til å elske Trøndelag», en uhøytidelig, men ektefølt kjærlighetserklæring til landsdelen. Vi fikk en tegner til å lage hele førstesiden – tittel, avishodet og datolinje inkludert. Da Rosenborg vant cupfinalen og tok «the double» for andre år på rad, lagde vi en dobbel førsteside hvor både side 1 og side 3 hadde førstesidedesign. Bare en liten forskjell i tittelen avslørte at det ikke var teknisk feil i opplaget.
Trd.by - nisjenettsted for unge voksne
Adresseavisens nettsted for unge voksne, Trd.by, har vokst seg stort og godt. Nett-stedet ble etablert med en egen liten redaksjon mot slutten av 2015. Hensikten var å nå ut til en målgruppe Adresseavisen ellers har hatt utfordringer med å engasjere, de som er under 30 år gamle. Vi har dreid den redaksjonelle profilen underveis – det som begynte som et mer viral-inspirert nettsted er nå fast leverandør av god journalistikk om det som er viktig å vite for deg som er mellom 18 og 30 år i Trondheim. Her finner du siste nytt fra utelivet, god informasjon om hva som skjer i byen og sterke historier fra unge mennesker i regionen vår
Når frem til målgruppen Gjennom 2016 har Trd.by normalt levert mellom 1,0 og 1,3 millioner sidevisninger hver måned. Våre undersøkelser viser at merkevaren på svært kort tid har blitt godt kjent i målgruppen. I Norfakta-undersøkelser forteller over 30 000 personer at de har lest trd.by nylig. Det reelle tallet er sannsynligvis en del høyere, ettersom mange finner Trd.by-innhold gjennom adressa.no-forsiden og kanskje ikke er klare over at det er Trd.by de er inne på.
SoMe-vinner Trd.by får også en stor andel av sine lesere fra sosiale medier. Nesten 20 000 personer følger Trd.by på Facebook, det store flertallet av dem er under 30 år. Også demografidata fra Google Analytics viser at leserne av Trd.by er nettopp i 18-30-målgruppa. Trd.by har vært et første forsøk fra Adresseavisen på å etablere et nisjenettsted. Prosjektet var opprinnelig planlagt avsluttet ved slutten av 2016, men vurderes som så vellykket at det nå er forlenget med et år.