NRK

2016 TV-året som forandret alt - da innhold skapt for en smal aldersgruppe viste seg å fenge begge kjønn, ALLE aldersgrupper i Norge – og i resten av verden.

Skal NRK fortsette å være viktig og relevant for mennesker i Norge, må vi hele tiden ha evnen til å fornye og endre oss. Da vil vi også fremover klare å skape innhold som skiller seg ut på en positiv måte. Da kan vi lage enda mer av det publikum elsker, men ikke visste at de ville ha.

I tillegg til en bred årsrapport for hele NRK, har alle NRKs distriktskontorer laget sine egne redaksjonelle årsrapporter også for 2016. Du finner lenker til alt innhold her.

Fakta
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen
Redaksjonelle årsverk 2091
Fordeling seere/lyttere 2222000 / 2100000
Klagesaker til PFU 70
Fellelser i PFU 2 (1 kritikk)
Seer og lyttertall er gjennomsnittlig antall daglige tv-seere og radiolyttere
9 av 10 bruker NRK hver dag
Daglig dekning nett pr døgn: 32 %

Samler og engasjerer

FORORD: Innhold skapt for en smal aldersgruppe (16 år gamle jenter) viste seg å fenge begge kjønn, ALLE aldersgrupper i Norge– og i resten av verden. Smalt ble bredt. Nyskapende TV, nett og sosiale medier smeltet sammen i et univers som har begeistret. Ingen andre serier fra NRK har engasjert så mange som «Skam».

Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef

En del av NRKs oppdrag er å lage innhold som ikke ville ha blitt produsert, hvis det skulle finansieres kommersielt i et litemarked som det norske. Det kan være barne- og ungdomsinnhold, livssyn eller kulturprogrammer. Noen kaller det smalt innhold.

Men hva menes egentlig med smalt og bredt innhold? Er sjakk smalt? Lenge har det nok vært slik at det kun har vært noen ganske få, helt spesielt interesserte, som har ønsket seg dette brettspillet som TV-underholdning. Sånn er det ikke lenger. Torsdag 24. november i fjor satt en kvart millionmennesker i Norge, syv prosent av befolkningen, og så på en syv timer lang sjakksending med verdensmester Magnus Carlsen og utfordrer Sergej Karjakin på NRK2. Jeg er sikker på at det er mange som allerede nå gleder seg til Sjakk-VM i2018. Oslo kan bli arrangørby, og NRK har senderettighetene enten det blir VM i Oslo eller et annet sted i verden.

"Innholdet vårt har ingen verdi før det treffer publikum."

Heller enn å snakke om smalt og bredt, syns jeg vi børsnakke om relevans og kvalitet, om å ha et tilbud til alle, som er tilgjengelig for alle – uansett hvor i Norge de bor, eller hvilke fysiske eller kognitive utfordringer de har. Gjennom det vi lager og det vi tilbyr, skal NRK speile det norske samfunnet på måter som gjør at alle kan oppleve at de blir sett og hørt. Også i 2016 har vi økt innholdets tilgjengelighet slik at flere får mulighet til å delta i det sosiale fellesskapet. NRKs nye adventskalender «Snøfall» er tilgjengelig med tegnspråktolk og synstolk. Dermed kan også de med nedsatt syn eller hørsel følge handlingen og snakke med venner og familie om Selma, Julius, Ruth og resten av det fantastiske «Snøfall»- universet. «Snøfall» er den mest sette julekalenderen fra NRK noensinne. Det gjør meg stolt. For NRK har som mål å være en raus og samlende fellesarena i det norske samfunnet. Dette målet blir stadig mer utfordrende. Konkurransen om publikumstid og oppmerksomhet har aldri vært sterkere.

Innholdet vårt har ingen verdi før det treffer publikum. En forutsetning er at innholdet er engasjerende og oppleves som relevant. I tillegg må det publiseres der folk ønsker og venter å finne det.

Ekstra verdi har innholdet når det får nytt liv utenfor skjermene, smarttelefonene og radioapparatene, når innholdet blir råstoff for ivrige samtaler og diskusjoner ved middagsbord og på arbeidsplasser – eller i lederartikler, kommentarer og leserinnlegg i andre medier. Dette så vi mange eksempler på i året som gikk, ikke minst når det gjaldt «Skam». Ikke noe annet NRK-innhold skapte mer engasjement i 2016.

Det er ingenting som er viktigere for oss enn et godt omdømme – at publikum liker oss, bruker oss og stoler på oss. Hver dag.

NRKs mål er å være en innholdsprodusent og publisist i verdensklasse. Dette målet handler først og fremst om at vi må lage vårt norske allmennkringkasterinnhold så godt at publikum i Norge velger det i konkurranse med det beste fra hele verden. I tilfellet «Skam» så er denne ambisjonen overoppfylt. Nå er det hele verden som velger «Skam». Skal NRK fortsette å være viktig og relevant for mennesker i Norge, må vi hele tiden ha evnen til å fornye og endre oss. Da vil vi også fremover klare å skape innhold som skiller seg utpå en positiv måte. Da kan vi lage enda mer av det publikum elsker, men ikke visste at de ville ha.

Legg til i min rapport