Klar Tale

Lettlest, tydelig og lettfattelig. Slik vil Klar Tale være. Klar Tale er Norges eneste lettleste nyhetsavis. Større skrift og enkelt språk gjør avisen lettere å lese enn andre aviser. Klar Tale har som visjon å lage et godt, redaksjonelt medieprodukt med lettleste tekster for folk med lese-og språkvansker. Vi har et mangfold av målgrupper som treffer innenfor denne gruppa, og leserne våre er i dag alt fra dyslektikere i alle aldre, unge eller voksne som trenger enklere språk, folk som personer med lese-og skriveutfordringer, deriblant dyslektikere, afatikere, eldre, unge, folk som lærer norsk, blinde og elever i ulike aldre.

 

 

Fakta
Samlet opplag - Les mer 10750
Ikon
Utgiversted Oslo
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Gøril Huse
Kommer ut Ukentlig
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
800
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
2500
Antall sider produsert 588
Fordeling stoff/annonser
Antall lederartikler 50
Antall leserinnlegg 20
Klagesaker til PFU 0
Fellelser i PFU 0
Egne interne retningslinjer Ja
Sidevisninger i 2016: 3.006.335.

Mål og prioriteringer

Lettlest, tydelig og lettfattelig. Slik vil Klar Tale være.

Klar Tale jobber for at leserne med disse utfordringene skal få samme mulighet til å orientere seg om det som skjer i samfunnet som alle andre. Etter å ha lest Klar Tale ønsker vi at leserne skal være oppdatert på nyhetsbildet, kunne få med seg endringer og gis kompetanse som gjør dem i stand til å delta i diskusjoner, enten det handler om sport, store ting som skjer i verden, spennende kultursaker eller engasjerende politiske saker.

Klar Tale utgis av Stiftelsen Klar Tale og lages av Lettlest Media AS, som er et heleid selskap i Mentor Medier.

 

 

Legg til i min rapport

Språk

Klar Tale tar sikte på å følge nyhetsbildet, og lager saker som speiler dette. Som riksdekkende ukeavis må vi tenke annerledes for at sakene skal inspirere til lesing, selv en uke etter at nyheten ble sluppet. Med lettlest språk som fokus i de journalistiske tekstene, er det også naturlig å gå inn i ulike språklige begreper som kan utvide lesernes ordforråd og forklare et sakskompleks. I 2016 var vi innom nettspråket, og vi boltret oss også i ord som har et dyr knyttet til seg. Vi forsøker også å løse såkalte jubileums-saker på nye måter. I fjor besøke vi Ground Zero 15 år etter terrorangrepene der.

Legg til i min rapport

Leselyst

Klar Tale skal også bidra til leselyst. Et av våre prosjekter handler om å bidra til økt kunnskap samtidig som vi forklarer eller orienterer folk om ulike sakskompleks. I 2016 hadde vi derfor en egen serie om verdensledere. Vi valgte ut en miks av ulike ledere. For mange var det kanskje ukjent at Syrias president startet som øyelege og endte opp med å drepe sitt eget folk. Eller at Angela Merkel allerede hjalp andre som barn i kirken der hun bodde? Kanskje var det derfor hun åpnet grensene for flyktninger til Tyskland. Med et annet blikk skrev journalist Karin Flølo om deres bakgrunnshistorie og utvikling i lys av viktige hendelser i verden. Det ble i tillegg utviklet oppgaver til artikkelserien som er brukt i blant annet skolen og i språkopplæring.

Legg til i min rapport

Avis i skolen

Klar Tale er også med i opplegget Avis i skolen i uke 44. Skolelever over hele landet får avisen gratis til klassen, slik at de blir kjent med avisformatet og det å lese papiravis. I år satte vi fokus på arbeidsliv, og viste fram blant annet brannmann Gunn Narten, som har jobbet som brannmann i ti år. Hun jobber også i ambulansen. Senere er hun blitt kjent som både hot brannmann og reality-kjendis. I tillegg fikk leserne høre historien til sykepleier Anders Kristoffersen, som elsker jobben sin. Nå studerer han videre til å bli lege.

Legg til i min rapport

Utvikling

Klartale.no har i 2016 byttet til ny plattform, med nytt design og nye elementer. Vi har jobbet med og jobber fortsatt med nye presentasjonsformer på nett. Klar Tales podcast er fortsatt populær, i i 2016 fikk redaksjonen faktisk besøk av en lytter fra London som får med seg podcasten hver uke. Hun skulle bare takke oss for at vi finnes. Klar Tale forsøker å være en avis som er nær leserne våre, i den grad det er mulig, og vi har besøk fra klasser som leser avisen. De gir oss direkte tilbakemelding på hva de vil og ikke vil vi skal skrive om. Vi forsøker etter beste evne å følge innspill vi får fra leserne våre som vekker engasjement, selv om det er utfordrende for en ukeavis. Vi forsøker å finne vår nisje og vårt produkt, slik at leserne fortsetter å sette pris på Klar Tale i årene framover.

Legg til i min rapport