Budstikka snakker om etikk på fellesmøte med alle avdelinger i huset hver uke. Det er eneste måte å holde jevnt fokus på fallgruber og utfordringer.
Budstikka har et eget regelverk for etikk, som på noen områder er strengere enn VVP. Dette gjelder for eksempel krav til foreldresamtykke for mindreårige som uttaler seg i konfliktsaker.
I 2016 hadde avisen tre klager til PFU. Den ene var fra mannen som kappet naboens hus i to i Asker, der ble det ingen fellelse.
De andre to sakene er ikke avklart ennå. Èn klage gjaldt lenking til kommersielle sider fra Botrend-magasinet (tekstreklame-påstand) og avgjøres først i mars 2017 - da PFU ble usikker på hva man var i ferd med å sette som prinsipp for lenking, i diskusjonen i februar 2017.
Men den store prøven for pressetisk fokus i egen journalistikk, kom i form av tragisk barnedød i Valdres som ble kjent 3.januar 2016.
Det døde barnet var fra Lommedalen i Bærum. Både mor og datter og mors familie er bosatt lokalt. Det var også andre barn og familier, som opplevde å få skyldpekefinger mot seg i norsk offentlighet, første uken av januar 2016.
PFU-klagen ble sendt på vegne av mor etter dokumentet i lokalavisen: "Da Lommedalen mistet en av sine". Dette er en sak Budstikkas redaktør har brukt mye tid på gjennom hele 2016, etter at en 13-åring ble funnet død av avmagring (og antagelig nedkjøling, ifølge tiltalen) på en hytte i Valdres.
5.januar 2016 ble det en "offentlig sannhet" i norske riksmedier at "mobbing i skolen" var tragediens bakgrunn, basert på mors utsagn da hun ble siktet kort tid etter datterens død.
Budstikkas dokument medførte pressetisk debatt i regi av Oslo redaktørforening, skup 2017 og en påfølgende initiativrett-klage fra NP-generalsekretæren mot en rekke norske medier, også Budstikka (levert 2017).
Disse klagene omkring barn i mediene og "Lex Lommedalen" vil først bli behandlet i april 2017. Det vil bli en viktig drøfting av hensynet til barn i mediene - når voksne i en presset og vond situasjon angriper andre barn offentlig for å være årsak til sykdom og senere død.
Budstikka forsøkte å bruke Vær Varsom-plakaten som nyttig veileder for dokumentet om Lommedalen-saken, og mener publiseringen ligger så tett opp mot presseskikkens idealer som lokalavisen maktet. Så får PFU avgjøre om arbeidet var godt nok.
Generelt om presseetikk i Budstikka:
Redaktør anser de daglige føringene til ledere i overleveringsmøtene, det daglige "morgenmail-instituttet" til alle journalister og mandagsevalueringene i fellesskap hver uke som de viktigste styringsverktøyene.
Ansvarlig redaktør leder overleveringsmøtet hver dag selv klokken 15, og gir sine føringer for effektbruk, titler og etiske fallgruber. Diskusjoner om etiske og juridiske dilemmaer tas der, daglig. Ansvarlig redaktør godkjenner også førstesiden hver kveld klokken 19, før trykk. Alle egensaker skal også leses av minst ett par øyne til (vaktsjef eller redaksjonssjef), etter levering fra reporter. Slik forebygges de fleste grove feil. For hendelsesjournalistikken på nett, må bevisstheten holdes oppe hos betrodde medarbeidere kontinuerlig, da det der ikke alltid er tid til å lese flere ganger: nyhetene må ut uten unødig opphold, noen ganger. Etisk bevissthet forsøkes å holdes høyt oppe gjennom diskusjoner i egne frontmøter, men også deltagelse i avisens evalueringer og overleveringsmøter, jevnlig.
Budstikka er restriktiv med identifisering i kriminalsaker, utfra det syn at lokalavisen er aller nærmest og tar aller mest hensyn til uskyldig tredjepart, spesielt når lovovertredere har barn.
Ellers er det Budstikkas mål å være åpen og redelig i journalistikken, og alltid slippe ulike syn til.
Begår vi feil, skal disse rettes opp og beklages. For eksempel slik: http://www.budstikka.no/arne-vigeland/nyheter/nesoya/budstikka-retter-feil-i-artikler-om-uthus-riving/s/5-55-258751
Over tid er det vår tro at leseren legger merke til at man kan stole på lokalavisen. Feil som noen ganger vil forekomme, vil bli rettet.