Oppland Arbeiderblad skal være samlingspunktet for alle som er bosatt i Vestoppland. Vi skal avdekke, informere, underholde, engasjere, bistå og samle lokalsamfunnet. OA skal tilby et tillitsvekkende, redigert produkt som skaper høy lesing og utløser betalingsvilje.
Innholdet skal forankres lokalt, uansett plattform, og skal i størst mulig grad ha relevans for hele regionen. Vi ønsker å sette agendaen for lokal debatt, og gi et lokalt perspektiv på nyhetsbildets aktuelle saker.
Tema mobbing
Som et ledd i å komme nærmere våre lesere på alle plattformer, har OA gjennom 2016 tatt i bruk sosiale medier i større grad. Vi ønsket å bruke SOME til å fange opp strømninger i lokalsamfunnet, ha en god dialog, ta imot tilbakemeldinger og be om våre leseres synspunkter og tanker om ulike tema vi ønsker å sette på dagsorden.

I januar brukte vi nettavisen og facebooksiden vår som utgangspunkt til å gjennomføre en spørreundersøkelse, og responsen var stor. Vi ønsket å sette søkelyset på foreldrevett, nettvett og mobbing. Tar foreldrene praten om hva som er greit og ikke greit å ytre, for eksempel.
Det resulterte i flere saker som dannet en serie, samt en tydelig satsing i papiravisen.
Fordeling av kulturmidler
Da det i 2016 for første gang ble utarbeidet en liste over fordeling av kulturmidler fra Oppland fylkeskommune, bestemte OA seg for å gå grundig inn i tallene.

Vi hadde en klar formening om at det forelå en betydelig skjevfordeling. Det fikk vi bekreftet, og høstet mye ros for journalistikken og gravejobben som ble gjort.
Sommeråpent
Den aller største satsingen OA gjorde i 2016 dreide seg om Skibladner. Hjuldamperen var vertskap for programmet "Sommeråpent", og både i forkant av seilasen, underveis på vannet og i etterkant av seersuksessen genererte OAs journalistikk mange flotte saker, bildeserier og videoer med vårt nærmiljø i fokus. Effekten av TV-tiden var enorm, og OA lyktes i å presentere på en god måte hvilke ringvirkninger dette hadde både for tilhørigheten, stoltheten, engasjementet og ikke minst for næringslivet i distriktet.

Det snakkes fortsatt om hvilken happening det var da 19.000 mennesker møtte opp for å ta imot Skibladner da hun kom hjem til Gjøvik som siste stopp i sommerseilasen.
Storkommune
Da det skulle stemmes ja eller nei til storkommune glimret de stemmeberettigede med sitt fravær. Deltakelsen var svært lav, hvilket OA også laget journalistikk på.
Den svake deltakelsen kom noe overraskende på redaksjonen, da vi opplevde massivt engasjement på journalistikken i forkant av selve avstemmingen. Vi informerte om mulige konsekvenser og brakte ulike syn på reformen til torgs, men da vi ba folk stemme på våre nye navneforslag "tok det av".

Da vi laget denne førstesiden hadde over 10.000 sagt hvilket navn de ønsket på den nye kommunen. Vi tenkte det holdt i massevis for å lage journalistikk. Det skulle vise seg at dette tallet økte til det dobbelte før vi stengte avstemmingen. Ingen andre saker vi produserte i 2016 oppnådde like god score i engasjement.
Stjernekamp
En av distriktets mest profilerte musikere, Knut Anders Sørum, gikk i 2016 helt til topps i NRKs "Stjernekamp". OA brukte mye ressurser på Sørums avansement fra uke til uke. Noe av det vi hadde aller best uttelling på, var vår egen live anmeldelse, type låt-for-låt med ulike lokale artister. Mye oppmerksomhet fikk også de stemmeglade nonnene i klosteret på Toten. Denne førstesiden ble vist fram i beste sendetid lørdag kveld:

Det nære
Som lokalavis er vi opptatt av å være både regionale og superlokale. I denne saken fikk vi en henvendelse fra en bestemor, som syntes barnebarnet hadde blitt voldsomt flink til å ri. Underveis i praten kom det fram at det var en ku jenta hennes red på. Vi visste ikke om vi skulle prioritere dette, og om det var noe å bruke tid på. Det var nesten for godt til å være sant. Men, vi valgte å følge opp - og fikk en av årets aller beste og varmeste reportasjer ut av besøket på Gråsten gård på Eina i Vestre Toten.
Her fikk vi også god trafikk på video (nederst på siden) og en nydelig bildeserie: Spesielt vennskap

Fattigdom
Årets siste store satsing var å sette fokus på pengebruk, gavehysteri og forventninger knyttet til julehøytiden. Et tabubelagt tema, spesielt for de som havner i kategorien "fattig".
OA hadde flere saker med ulike innganger til tematikken, og brukte mye ressurser på å finne faktiske mennesker - ikke bare generell omtale av temaet. To av sakene ble brukt som oppslag i papiravisen, og responsen på at lokalavisen tok tak i dette var meget god.


Avslutningsvis ønsker Oppland Arbeiderblad å vise fram den største gravesaken vi har laget på mange år. Den ble riktignok publisert på slutten av 2015, men da ble det ikke laget noen redaksjonell rapport, så vi benytter anledningen til å legge den ved her. Den tar for seg spillet om makt i Gjøvik kommune i forbindelse med valget:
På tampen av 2015