En av årets store avsløringer var historien om Gerd Thordis Dyrud (88). I juni 2015 oppnevnte Fylkesmannen i Oppland verge for den eldre damen. Ti måneder senere var kontoen hennes tom, huset tømt og hagen rasert. Fylkesmannen meddelte påtalemyndighetene at han var svært fornøyd med vergens jobb. Den opprivende historien skapte enormt engasjement og fokus på vergemåls-ordningen. Historien handler om storsamfunnets svik mot de svake. Saken er ennå ikke avsluttet.
Reportasjen:
I ti måneder var Gerd Thordis (88) under vergemål: Ble ribbet for alt
Nyhetsartikkel:
Fylkesmannen ber politiet og Statens sivilrettsforvaltning granske vergesaken
Kommentar:
«...skal sikre verdighet og integritet»
Øystein Veisten i Gausdal har mer enn godt nok syn til å kjøre bil, ifølge sin lege. Men han ser ikke godt nok for Fylkeslegen. Historien avslørte hvordan et stivbeint byråkrati, et firkantet regelverk og uklare regler for synstesting rammer eldre. GDs nyhetssak endte med at Fylkeslegen reiste til Veisten med blomster og førerkort. Den førte også til en mengde henvendelser fra andre i samme situasjon, og avslørte hvordan eldre mennesker utsettes for tilfeldigheter og diskriminering. I GD ga det flere nyhetsartikler, kommentarer og omfattende debatt.
Nyhetsartikkel:
Godkjent syn ikke godt nok for Fylkesmannen
Nyhetsartikkel:
Fylkesmannen måtte gi Øystein lappen tilbake
Mens de fleste offentlige instanser har fjernet gullkantede feriegoder for ansatte over 60 år, så er fylkeskommunen i oppland med sine 2.000 ansatte fortsatt raus med ferieuker til sine seniorer. På det meste kan ansatte over 60 år ta ut ti ukers ferie med lønn. Samme ordning gjelder for ansatte i Lesja kommune. At GD satte fokus på den oppsiktsvekkende ordningen skapte ny debatt om frynsegoder for offentlig ansatte.
Nyhetsartikkel:
– Seniorfri rene frynsegoder til liten nytte
En av årets viktigste kulturpolitiske saker var ansettelsen av ny leder for Den Norske Filmskole. En stilling som er viktig for utviklingen av både høgskolen, det norske filmmiljø og Lillehammer. GD kunne avsløre stor intern uro rundt den sittende lederen. Det skapte en åpen debatt som fikk direkte betydning for ansettelsen og prosessen rundt den.
Les mer:
– Gjerdrum må lære seg forskjellen mellom fiksjon og fakta
.jpg)
Lillehammer arrangerte ungdoms-OL 2016. GD ga ut et omfattende OL-bilag der et eksklusivt intervju med kronprins Håkon var en av hovedsakene. I en seks siders reportasje satte vi søkelys på kampen om OL og de prinsipielle sidene rundt et OL med stort prestasjonsfokus for denne aldersgruppen. Vi satte også søkelys på «restene etter OL» med blant annet reportasjer fra Sotsji. Under Ol hadde vi bred dekning i alle kanaler av den store suksessen dette ble, men også kritiske reportasjer om ungdom som ble «kommandert» ut i løypene for å skape stemning. En 17 år gammel ungdom ble hyret inn som daglig blogger under lekene. Hans bidrag skapte debatt – blant annet hans innlegg med overskriften «Boikott Ungdoms-OL». I oppfølgingen av ungdoms-OL har et framtid nytt OL stått sentralt i nyhetsartikler, kommentarer og debatt.
Afghanske Abdulvahab Ziay har bodd 13 år i Norge. Han har etablert seg med jobb og familie i Lillehammer-distriktet. Som lyv fra klar himmel kom beskjeden om at han må ut av landet. GD fortalte historien – som resulterte i et enormt lokalt engasjement med fakkeltog og støtteaksjoner for familien. GD har også satt søkelys på flere andre flyktnings- og integreringssaker – blant annet Lillehammerprosjektet som sysselsetter kvinner (flere analfabeter) i demensomsorgen, Mostafa som lærer andre flyktninger norsk og Goran Minic som mistet sine kjære i krigen på Balkan og i dag er badevakt i byen. Saker som bidar til integrering og kulturforståelse.
Les mer:
Fortvilet far i Lillehammer må ut etter 14 år i Norge

Kampen for ny E6 har stått sentralt for GD og alle som bor i Lillehammer og Gudbrandsdalen gjennom mange år. Åpning av ny E6-strekning i Gudbrandsdalen ble møtt med jubel, men også med det faktum at en tur fra Otta til Oslo og tilbake vil koste 732 kroner i bomavgifter.
Spesial:
E6-magasin
En ung kvinne valgte å offentliggjøre navnet på tre sexdømte lokale menn på sin Facebookside. Saken skapte sterke reaksjoner. GD satte søkelys på problemstillingene rundt bruken av sosiale medier.
Gudbrandsdalen og utkant-Norge trues av befolkningsnedgang. GD satte gjennom en omfattende reportasjeserie søkelys på dem som ikke er helt A4 og som ikke finner seg til rette i bygdemiljøene. De flytter ut. GD stilte spørsmålet: Er det en sammenheng mellom manglende åpenhet for alt som er annerledes og det faktum at bygdene trues av befolkningsnedgang? Gjennom serien møtte vi mennesker som av ulike grunner skiller seg ut, og som har sterke synspunkter på det å føle seg utstøtt.
Les mer:
– Vi har ikke råd til å jage folk vekk
Panel-debatt:
"Kan den siste som forlater Gudbrandsdalen slå av lyset?"
Da flyktningtjenesten i Lom og Skjåk spurte om de kunne komme på besøk til Nissegården i Lom med en gruppe flyktninger var svaret – i skriftlig form – et klart nei. Eierne påberopte seg en demokratisk rett til ikke å ta imot flyktninger. GD avslørte saken som også vakte nasjonal interesse og debatt. Likestillings- og diskrimineringsombudet gikk hardt ut mot Nissegården som etter hvert snudde om i saken og valgte å åpne portene for alle hudfarger.
Nyhetsartikkel:
Vil ikke ha flyktninger på besøk
Nyhetsartikkel:
Diskrimineringsombudet ber Nissegården om forklaring
Nyhetsartikkel:
Nissegården ønsker flyktninger velkommen
Nyresjuke Knut Aspehol på Dombås fortalte historien om sin lange slitsomme reise til behandling på Lillehammer. Han stilte spørsmål om hvorfor han ikke kunne få behandling på det lokalmedisinske senteret på Otta. Det manglet utstyr og personell. Knuts historie i GD satte fart i planene for det lokalmedisinske senteret. Etter kort tid var tilbudet etablert på Otta, og Knuts liv totalt forandret.
Nyhetsartikkel:
Her er det for dyrt å behandle Knut
Gjennom hele 2016 har GD vært nyhetsledende på en rekke store politiske regionale saker. Ikke minst gjelder dette innen tema som sykehus-utbygging, ny E6, dobbelt jernbanespor, et nytt OL til Lillehammer-regionen, utbygging av nye hytteområder, landbruk og næringsutvikling.